Een kijkje in de romantische rozen-business

Een hoop interessante weetjes

Op Valentijnsdag zie je ze overal: rozen. In rood, wit, roze en geel. Een enkele in de hand of een grote vaas vol. Vandaag wil iedereen “het zeggen” met de bloem van de liefde. Achter de schermen is al maandenlang een heel leger mensen aan het werk om de grote Valentijns-vraag aan te kunnen. En dat levert een hele hoop interessante weetjes op. Wist je dit al over rozen?

1. Valentijnsdag verslaat Moederdag

Roos-technisch gezien blijft de dag van de liefde populairder dan Moederdag. In de aanloop naar Valentijnsdag is het dan ook piekdrukte bij rozenkwekers en de bloemenveiling. Niet heel vreemd, want de omzet van rozen voor deze bijzondere dag tikt de 100 miljoen aan! 

2. Op de bestellijst: 715 miljoen rozen 

In de buurt vind je zo’n honderd rozentelers. Samen verhandelen zij 715 miljoen rozen per jaar. En dat is nog niet alles. Er zijn tal van telers uit het buitenland die ook hun rozen op de veiling verkopen. Tezamen komt het dan snel op 3 miljard rozen uit. Ja.., dat zijn behoorlijk wat voetbalvelden vol. 

3. De helft minder energie

Rozen kunnen steeds energiezuiniger worden gemaakt. Dat komt omdat telers steeds slimmer omgaan met elektriciteit en het hergebruik hiervan. Zeg maar dag tegen oranje gekleurde kassen en weggooien van energie. Steeds vaker zoeken kwekers de samenwerking met universiteiten en andere kwekers om nieuwe oplossingen te vinden. Bijvoorbeeld door het inzetten van aardwarmte of het omzetten van rookgas van hun eigen motoren naar CO2. Slim toch?

4. Kakelvers

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe oud de rozen zijn die je in de middag bij de bloemist koopt? Als je een roos koopt die dichtbij is geteeld, is de kans groot dat deze gisteren is geoogst. Hierdoor kun jij extra lang van de kakelverse rozen genieten! 

5. Brrrr.. beestjes!

De gedachte aan wespen, mijten, vliegen en luizen brengt vast en zeker geen warme gevoelens met zich mee. Maar wat als we zeggen dat deze beestjes worden ingezet als biologische bestrijding om jouw rozen ziektevrij te houden? Aha! Het gaat zelfs zo ver dat deze kriebelige beestjes stuifmeel krijgen bijgevoerd. Hierdoor staat er altijd een rozenleger paraat als een plaag zich aandient. Wees gerust, jij zult ze niet zien. 

6. In de rozenbusiness

Het moge duidelijk zijn: de rozenteelt is een behoorlijke industrie. Veel kwekers snijden twee keer per dag rozen. En zo gaat dat zeven dagen per week het hele jaar door. Voor zo’n geoliede machine heb je goede mensen nodig. Rozenbedrijven hebben daarom goede cao’s en arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers die uit alle uithoeken ter wereld komen. 

7. Extravagante kleuren

We kennen allemaal de rode roos. Maar ook de witte, roze en gele zijn graag geziene gasten in de vaas. Maar ben je de extravagante types al eens tegen de knop gelopen? Rozen met twee kleuren of nóg gekker: gespikkelde rozen!

8. Seven years itch

Wanneer je een rozenstruik plant duurt het een half jaar tot een jaar voor hij bloemen gaat opleveren. Daarna blijft de plant een jaar of zes in productie. Het is dus hopen dat het gekozen ras de gehele periode in trek blijft. Na zeven jaar kiest de teler opnieuw een ras uit.  

9. Online kopen

Rozen koop je meestal bij de lokale bloemist. Altijd een feestje toch, in een winkel vol met bloemen? Maar je kunt de bloemen ook vanuit je luie stoel kopen. Met de opkomst van webshops hebben telers er een extra verkoopkanaal bij. In 2016 kochten consumenten 11 procent van de bloemen via internet. Een groeiende en bloeiende markt. 

10. Traptractor

Telen zit veelal in het bloed. Ouders geven hun rozenteelt-passie, maar ook de trucjes van het vak, door aan hun kinderen. De teler van de toekomst kun je daarom vandaag nog op zijn traptractor tegenkomen in de kas van zijn vader of moeder.