Draai zelf een Biedermeier of veldboeket

Een handig stappenplan!

Met dank aan bloemstyliste Nathalie Fasé laten we je hieronder zien hoe je zelf een veldboeket kunt draaien. Gelukt? Dan vertelt interieurblogger Holly Marder hoe je deze op een originele en mooie manier kunt vastleggen in beeld. Omarm je inner-bloemiste en styliste en laat de hartjes, likes en shares maar ontploffen op je eigen blog, Instagram, Facebook, Pinterest of Snapchat. 

Waar je aan moet denken voordat je gaat beginnen:

  • Kies de juiste vaas, passende bij de grootte en hoogte van je boeket.
  • Kies een hoofdkleur en pas hier zowel de hoofd- als vulbloemen op aan.
  • Kies je assortiment bloemen en bladsoorten.
  • Zorg ervoor dat je de juiste materialen hebt (scherp mesje, touw, schaar)
  • Let op textuur, door grassen af te wisselen met bloemen krijg je het echte veldgevoel. 
  • Let op de ruimte tussen de bloemen, zorg ervoor dat er geen gaten invallen. 

Aan de slag

1. Zorg voor een opgeruimd en vlak werkblad waar je het boeket kunt maken. Een goed voorbeeld is de keukentafel of het aanrecht. Leg alle bloemen soort bij soort netjes schoongemaakt klaar.

2. Verwerk de bloemen zo snel mogelijk na aanschaf. Verwijder al het blad dat overbodig is of gekneusd, vooral de bladeren onder het bindtpunt. Zo blijft het water schoner en heeft het boeket een langere levensduur! Bepaal hoe hoog het boeket moet worden en pak als eerste de bloemen met de kortste stengels. Het boeket zal ongeveer zo lang worden als de kortste steel. 

3. Schik de bloemen in de hand, net als bloemstylisten doen. Ben je linkshandig maak dan een groenbasis in je rechterhand. Neem een tak in je hand en doe de volgende daar kruislings langs. Voorlangs of achterlangs maakt niet uit, als alle stelen maar in dezelfde diagonale draairichting gaan. Houd de bos goed, maar niet te krampachtig beet. Vooral als je heel veel of dikke stelen verwerkt, krijg je anders snel last van je handen tijdens het schikken van je boeket.

4. Steek er nu bloemen in op dezelfde manier en draai het boeket af en toe een kwartslag. Het boeket moet er zowel van bovenaf als van alle zijkanten goed en mooi uitzien. Zorg bij een Biedermeier boeket voor een mooie gelijkmatige verdeling en probeer een mooie halve bol te creëren, bij een veldboeket mag je de bloemen speelser en wilder verwerken en kun je de bloemen op verschillende hoogtes verwerken voor een veldachtige uitstraling! Let wel op een goede verdeling van structuur en kleurgebruik voor een mooie balans.

5. Til het boeket op en kijk of het overal gelijk is en mooi van vorm en of er geen gaten in het boeket zijn, indien nodig vul deze plekken op met een mooie bloem. Bind een elastiekje, touwtje of ijzerdraadje om het middelpunt van de stelen, net boven het bindpunt bij je hand. Knip het boeket met een snoeischaar af op de juiste lengte door het even naast de vaas te houden en snijd daarna met een scherp mes de stelen schuin af zodat het boeket goed zijn water op kan nemen. Gebruik liever niet alleen een schaar, hiermee plet en kneus je de uiteinden waardoor de bloemen minder goed water op kunnen nemen. 

6. Geef je de bloemen cadeau, pak dan het boeket mooi in met cadeaupapier of cellofaan. Hou je de bloemen zelf zet de bloemen dan direct in lauw water, eventueel met snijbloemenvoedsel. Zo blijven de bloemen langer mooi. Je kunt het water regelmatig verversen waardoor het boeket er langer frisser uit blijft zien! 

Last but not least! Experimenteer, probeer verschillende kleur- en materiaalcombinaties uit. Deel je met ons het resultaat? Gebruik dan in je post graag #mooiwatbloemendoen en #biedermeier, dan kunnen we je online vinden. 

Fotografie door Anouschka Rokebrand, styling door Holly Marder & stappenplan door Nathalie Fasé.