Alles over stuifmeel

Bloemen, bijtjes en dé tip om een stuifmeelvlek te voorkomen

Je hebt het ooit vast wel op school geleerd, wat stuifmeel is en wat het doet. Maar mocht je het niet meer precies weten, dan frissen we je geheugen hier even op. En hoe kan dat beter dan aan de hand van de lelie?

Ohne Blütenstaub keine Lilie und keine Bienen
Stuifmeel van de lelie

Stuifmeel, hoe zat het ook alweer?

Stuifmeel, dat is dat oranje poeder op de meeldraden van de lelie, zoals je ziet op de foto. Het wordt gemaakt door de helmknoppen van de mannelijke bloemen en is eigenlijk het plantaardige equivalent van sperma. Als stuifmeel op de stamper van een zelfde soort bloem terechtkomt, door de wind, of rondvliegende insecten zoals bijen, vogels of vleermuizen, bevrucht het de bloem en kan deze zich ontwikkelen tot prachtexemplaar. Kortom, het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes.

Stuifmeelvlekken: zo ga je ze te lijf

Stuifmeel zorgt dus voor mooie bloemen, maar er zit een klein nadeeltje aan dit magische geel/ oranje poeder: het vlekt. Heb je stuifmeel op je kleding, haal dan voorzichtig een stukje plakband erlangs, zodat het stuifmeel daaraan blijft kleven. Niet aandrukken of wrijven, maar zachtjes deppen! Overigens hebben dubbele bloeiende lelies geen stuifmeel, dus daarmee kan je plakband in de kast blijven.

Bijen en stuifmeel

Niet alleen bloemen hebben baat bij stuifmeel, ook bijen zijn er dol op. Voor hun is het een bron van eiwitten, vetten en vitaminen. Bijen verzamelen het stuifmeel in de stuifmeelkorfjes die aan hun achterpoten zitten. Is er genoeg stuifmeel verzameld, dan vliegen ze ermee naar de bijenkorf. Daar vegen ze met hun pootjes de korfjes leeg en kunnen de kleine bijtjes aan tafel. Ingenieus hè?

Stuifmeel of pollen? 

Leuk weetje: wist je dat pollen een ander woord is voor stuifmeel? Hooikoorts is dus eigenlijk een stuifmeelallergie. Klinkt meteen veel bloemrijker, vind je niet?

Andere tip?

Heb jij ook een briljante tip om stuifmeel te verwijderen? Deel 'm hieronder!